Onko Jumalaan uskominen järkevää? (Pastorific) | Tutkimusmatkoja #5

Onko Jumalaan uskominen järkevää? Tubettava nuorisopappi Jussi "Pastorific" Koski kertoo Ville Mäkipellon haastattelussa, millä perusteella hän uskoo Jumalaan. Onko Jumalan olemassaolon puolesta todisteita vai onko kaiken taustalla sokea uskon hyppy? Miten Pastorific vastaa pahan ja kärsimyksen ongelmaan? Entä miten voi uskoa samaan aikaan tieteeseen ja Jumalaan? Tutkimusmatkoja-podcastin viidennessä jaksossa Pastorific kertoo myös kuulumisistaan ja FItop-kanavansa tulevaisuudesta. Miksi pappi ylipäänsä tubettaa?

Pastorificin tubekanava: fitop.info/two/ir1.html...

AIKALEIMAT ERI AIHEISIIN:
00:00 Alkujutustelua ja Pastorificin esittely
03:25 Miksi pappi tubettaa?
07:26 Onko järkevää uskoa Jumalaan?
11:46 Minkälaiseen Jumalaan uskot?
15:27 Maailmassa on monenlaisia erilaisia jumalakäsityksiä. Miksi juuri sinun käsitys olisi oikea?
22:47 Miksi hyvä ja kaikkivaltias Jumala sallii pahan?
30:38 Miksi Jumala vaikenee ja piiloutuu kärsimyksen keskellä?
37:01 Miten Pastorific on yhteydessä Jumalaan?
39:30 Onko tiede tehnyt Jumalan tarpeettomaksi? Mitä ajattelet tieteestä?
48:30 Keskustelua Jeesuksesta. Miksi uskot, että Jeesus on Jumala?
59:45 Uskon hyppy - onko usko tyhmää?
1:03:00 Miten voit uskoa, vaikka kristityt ovat käyttäytyneet niin tyhmästi?
1:04:14 Mikä saisi sinut luopumaan uskosta? Voiko Jumalan falsifioida?
1:08:22 Loppukeskustelua ja eri tavalla ajattelevien kunnioituksesta. Mikä on Pastorific-kanavan tulevaisuus?

Kuuntele TUTKIMUSMATKOJA-podcastia:
🎙️ Spotify: open.spotify.com/show/5HyTshH...
🔊 Muut palvelut: anchor.fm/ville-mkipelto

OTA MUN SOMET HALTUUN:
📸 Instagram: Viljamitz
📩 Twitter: Viljamitz
👻 Snapchat: Viljamitz
😎 Saa olla yhteyksissä!

🎵 Musiikki: Epidemic Sound
📷 Kuvitus: Envato Elements, Pixabay, Unsplash
🎥 Tuotantokalusto: Panasonic Lumix GH5 (Leica DG Vario-Elmarit 12-60mm), Røde Videomic Pro+, Yongnuo YN-160 III LED-valaisimet, Final Cut Pro, Macbook Pro M1Effects

Kommentteja 

 1. Kaisa Taskila

  Kaisa Taskila

  Uukausi sitten

  Onhan se järkevää jos haluaa uskoa

 2. hekev

  hekev

  Uukausi sitten

  Eiköhän tuo jumalaan uskominen oo just defenssiä, että voi kaiken pistää vaan jonkun yliluonnollisen piikkiin. Ihan mukava video, mutta muutama argumentti kyllä oli vähän käännetty juurikin loogista ajattelua vastaan. Minkähän uskonnon Jumala on se ainut olemassa oleva? Aika moni ihminen tulee olemaan vääräuskoinen, jos on vain yksi Jumala olemassa.

 3. Jimi Huukkala

  Jimi Huukkala

  Uukausi sitten

  ei

 4. Kimmo Penttinen

  Kimmo Penttinen

  Uukausi sitten

  Eikös, Pastorific tehnyt vähän aikaa sitten videon, missä et uskonut sellaisia ihmisiä olevan oikeasti olemassa, jotka uskovat maan olevan litteä? Tuon litteän maan uskovaiset videon mielipiteesi, sopivat myös täysin kristinuskoon. Minä tunnen yhden ateistin joka on rehellisesti sitä mieltä, ettei kukaan oikeasti usko raamattuun tai jumaliin. Hänen oli todellakin täysin mahdotonta ymmärtää, että ihan oikeasti jotkut tuntemani ihmiset, vielä nykyäänkin uskovat luomiseen, enkeleihin. Taivaaseen, Helvettiin... Yms.

 5. Artbyfinn

  Artbyfinn

  2 kuukautta sitten

  Ton kirkon lievä kaiku sopii teiän aiheeseen ja sen luomaan tunnelmaan 😆⛪

 6. Vm Kobudo

  Vm Kobudo

  2 kuukautta sitten

  monet uskovaiset (ainakin mun käsityksen mukaan) uskoo kuoleman jälkeiseen iän kaikkiseen elämään, tietysti vain jos seuraat jeesusta ja noudatat raamatun oppeja. minä taasen ateistina ajattelen että aivot on niin kuin tietokone kun sen sammuttaa mitään ei enää tapahdu ja se kone tai sun aivot ei tiedä enään mitään koska ne ei enää ole toiminnassa. ei siis ole edes mitään ikuista unta jota lapselle kerrotaan vaan loppu tuli ja niin se on. kuolema kun koittaa en edes tajua sen tapahtuneen, joten toivon vaan mun oman kuoleman olevan nopea, etten jäisi kitumaan raja maille. Estonia laivan mukana hukkui 852 ihmistä. loppu saapui hitaasti mutta varmasti. koetappa itse olla hengittämättä ilmaa vaikka edes minuutin. sillai voi samaistua kaikkiin niihin jotka on kuollut hapen puutteeseen. ja tän kertomuksen idea on se, että mieti sitä kuinka ihmiset on kuollut koronaan. kyyneleet valuu silmistä 2,9miljoonaa kuollutta jo. pidettäiskö ens kesänä festarit ja juhlittais sankoin joukoin. muhun iski jo korona ja täytyy sanoa, että joka päivä aamusta iltaan tätä kuumetta ja vakavan jatkuvaa uupumusta, väsymystä ja huimausta vastaan taistelen.

 7. Vm Kobudo

  Vm Kobudo

  2 kuukautta sitten

  Ville se vaan esittää viisaita kysymyksiä ja pastorific änkyttäen selittelee kummallisia vastauksia ja yrittää jotenkin puolustella omia typeriä vastauksia aina jonkun älyttömän ajatuksen johdattelemana. lukisipa vaan pastorific vaan raamatun tekstejä saarnoissaan eikä sen tarvis ajatella mitään itse, kun niin tyhmää puhetta hän tuottaa. (anteeksi mun loukkaavat sanat, ne vaan on mun mielipiteitä)

 8. Mikko Lappalainen

  Mikko Lappalainen

  2 kuukautta sitten

  Moni ateisti kokee kantansa oleelliseksi perusteluksi, että jumalaa ei ole koska niin paljon pahaa tapahtuu. Niin sitä tapahtuu, mutta se tarkoittaa sitä, että maailma on tällainen tarkoituksella. Ei tämän ole tarkoitus olla taivas tai kiva paikka, vaan tietynlainen oppimispaikka. Kaikenlaista pahaa on, mutta yksi elämä on vaan lyhyt leikki loppujen lopuksi. Tiedä sitten onko niitä useampia vai ei.

 9. Jari Rantakokko

  Jari Rantakokko

  3 kuukautta sitten

  jos sotapapit rintaman molemmin puolen uskovat samaan jumalaan, kysymys kuuluu , arpooko jumala kumpi sota porukka saa hänen tukensa? se joka tehokkaasti tappaa vastapuoltaan ja voittaa vai säälistä hävijäjä??

  • achterlicht

   achterlicht

   Uukausi sitten

   @Mikko Lappalainen jospa kyseessä on kasvatuksellinen asia. Joskus kun asiat on kerrottu juuria myöten ja ennalta tiedetyt asiat näytetty myös historiasta käsin ja kuitenkin viisas ihminen saa päähänsä ryhtyä muuttamaan luonnonlakeja, pyyhkiä historiaa pois ja sitten alkaa uskomaan uuteen ajatustapaansa ja elämään sen uusien sääntöjen mukaan - - ilman että Jumalan tarvitsee edes tehdä mitään, vaan niin kuin on ennalta ilmoitettukin, asioita sattuu ja tapahtuu alkuperäisen järjestyksen mukaan - - käytännössä Hyvästä luopuminen synnyttää kaaosta ja tuhoa, elämästä luopuminen aiheuttaa kuolemaa ja asiat toteutuu niin kuin on ilmoitettu perin juurin. Joskus voi olla kysymys siitäkin, että uudet jumalat pyyhkäistään pois näyttämöltä ja ihminen joutuu kohtaamaan pelottavan raadollisen todellisuuden ilman alkuperäistä elämän antajaa. Realismi on tällöin ihmisen todellisten aikaansaannosten silmiinkatsomista suurten uskomusten sijaan. Kuitenkin joskus, harvoin kun Jumala suuttuu niin kuin asia ilmenee raamatussa, voi yllättävää olla, että Hän ei heitä yhtään kuumaa kiveä, ei halkaise maata, eikä lähetä isoja vitsauksia. Ei, vaan se on Armon poisottamista, näyttämöltä poistumista, sitä että ihminen saa mennä tuhoisaa tietään loppuun asti kenenkään häiritsemättä. Se on myös äärimmäistä silmien avaamista, kun ei voi enää vääriä valintoja peitellä hyvien asioiden tai aikomuksien alle. Hyvä kuitenkin on muistaa että kukaan ei ole täydellinen, viisas, hyvä ja riittävän onnistunut arvostelemaan kenenkään valintoja uskosta tai epäuskosta tai kokemuksistaankaan käsin. Viisautta on kyseenalaistaa ja koetella omatkin ajatukset ja pitää silmät auki eikä sokeasti uskoa johonkin. Totuus kyllä pitää itsestään huolen ja valheet kaatuu varmasti. Siksi Jumalan voikin yhdistää myös totuuteen. Hän on uskollinen ja rakkautta täynnä vaikka kukaan ei olisi asiasta kiinnostunut. Ei ole kysymys automaatiosta vaan totuudesta. Totuuden muuntamisesta ja uuden järjestyksen rakentamisesta ei ole hyvää syntynyt ennenkään. Miksi sitä väkisin pitää yrittää? Onhan meille rakkauden tähden ilmoitettu Hyvä jo etukäteen ja sen hylkääminen on synnyttänyt enemmän pahuutta kuin tahdomme kestää

  • Mikko Lappalainen

   Mikko Lappalainen

   2 kuukautta sitten

   Onko jumala noin yksinkertainen, että sen tarvitsee valita puolensa kun ihmiset päättää kuppikuntautua ja sotia. Saahan sitä sotapappeja kouluttaa niin paljon kuin haluaa, mutta jumalan ei tartte hypätä niiden mukaan ja valita puoltaan jne. Veikkaisin, että jumala katsoo että siinäpähän sotikoot, vapaa tahtohan ihmisillä on.

 10. Jari Rantakokko

  Jari Rantakokko

  3 kuukautta sitten

  moi, kaikki normaalilla päällä olevat tietävät uskonnon olevan täyttä höpötystä, ihmiset aikanaan saatiin ruotuun uskonnon avulla ja se ei mitä ei tiedetä (avaruus, äärettymyys) pannaan uskonnon piikkiin.

 11. Toni Tuomanen

  Toni Tuomanen

  3 kuukautta sitten

  Ateistinhan ei tarvitse luoda kristinuskosta mitään kuvaa saati olkinukkea, jos otetaan hypoteesiksi vain Jumalan olemassaolo. Voi alkaa vain punnita todennäköisyyksiä ja todisteita, joita Jumalan olemassaolosta on havaittavissa. Saman hypoteesin voi ottaa punnittavaksi, oli kyseessä sitten kristinuskon Jumala, Khrisha, Allah, Ra, Ukko ylijumala tai Odin.

 12. Toni Tuomanen

  Toni Tuomanen

  3 kuukautta sitten

  Juoksuhaudoissa muuten varmaan on ollut ateisteja, jolla ei tosin ole merkitystä siltä kannalta, miten paljon ihmisiä on kuollut juoksuhaudoissa riippumatta siitä, mihin he uskoivat tai eivät uskoneet. Itse asiassa myöskään uskonto ei voi vastata olemassaolon kysymyksiin, muuten kuin "tutkimattomia ovat Herran tiet". Jos vaikkapa kysytään teistiltä, miksi joku pieni lapsi kuolee nälkään kehitysmaassa tai hukkuu mereen sotaa paetessaan, vastaus on aina että tutkimattomia ovat Herran tiet. Uskonto ei loppujen lopuksi anna enempää vastauksia kuin tiede. Tiede antaa vastauksia johonkin, uskonto ei juuri mihinkään.

 13. Toni Tuomanen

  Toni Tuomanen

  3 kuukautta sitten

  Jos vertaillaan Raamatun tarinoissa Jumalan ja Saatanan aiheuttamia kuolonuhreja, niin Jumala vie voiton moninkertaisesti, vaikka Jobin kertomuksen uhrit menisikin Saatanan piikkiin. Jumalalle menee sen sijaan mm Sodoman ja Gomorran hävitys, ja melkein koko ihmiskunnan hävittäminen tarinassa suuresta vedenpaisumuksesta.

 14. Sartsu xx

  Sartsu xx

  3 kuukautta sitten

  Minkä takia maailmassa sitten soditaan juuri niin paljon uskonsotia mm. siitä kenen jumala on se oikea? Raamattuhan on vain ihmisen kirjoittama satukirja. Ja satuihin uskoo yleensä pikkulapsena, ei enää aikuisena.

  • Kimmo Penttinen

   Kimmo Penttinen

   2 kuukautta sitten

   Minusta Raamattu ei ole mikään satukirja. Minulle Raamattu on vain kokoelma, tuhansia vuosia vanhoja myyttejä ja uskomuksia.

 15. Soffi Tiikeri

  Soffi Tiikeri

  3 kuukautta sitten

  Jos Jumala on Rakkaus, sen kanssahan juuri kannattaisi olla väleissä! 😺 Pelosta ja vihasta käsittääkseni kumpuaa yleensä sellaiset teot mitkä on haitallisia itselle ja muille, mukaanlukien oman vastustuskyvyn heikkeneminen ja myös huono omatunto mikä taas mahdollisesti johtaa noidankehään. Vähän niinkuin tahallisesti valitsisi negatiivisen energian positiivisen sijasta? Toki negatiiviset asiat muistetaan helpommin kun positiiviset asiat, mutta loopin saa kummastakin ajattelusta aikaan jos siihen lähtee.

 16. Toni Tuomanen

  Toni Tuomanen

  3 kuukautta sitten

  Uskonnottomana olen samaa mieltä Pastorificin kanssa, että Jumalaan tai jumaliin uskominen ei ole järkevää. Se ei perustu järkeen eikä rationaalisiin havaintoihin, saati tutkimustietoon. Jumalasta ei ole todisteita eikä edes vihjeitä, saati siitä että kyseessä olisi jonkun tietyn uskonnon, esim. kristinuskon Jumala. Kyse on siis uskon asiasta. Ihminen on tosin herkkä havaitsemaan asioita, joihin uskoo lujasti. Niinpä uskova voi saada kokemuksia, että Jumala tai Jeesus puhuu hänelle tai tai jopa ilmestyy hänelle. Samanlainen uskon asia on kyseessä, jos ihminen uskoo vaikkapa kummituksiin, astrologiaan, noituuteen, keijukaisiin tms. Mutta on joitakin tilanteita, jolloin uskoon turvautuminen voi olla pragmaattisesti "järkevää". Olen itse päihdetyöntekijä, ja tiedän että jotkut ihmiset löytävät Jumalaan uskomisesta voimaa päästä eroon vaikkapa päihderiippuvuudesta. Silloin voi sanoa uskon olevan järkevää, jos sillä saavutetaan jokin hyvä lopputulos. Tämä e toki tarkoita sitä, että Jumala olisi oikeasti olemassa. Mutta ei minun tarvitse sitä kertoa ihmiselle, joka saavuttaa uskolla jotain hyvää.

  • Benjamin Landen

   Benjamin Landen

   2 kuukautta sitten

   Omasta mielestäni oikea tiedehän juuri todistaa Jumalan olemassaoloa esimerkiksi elämän ihme, organismien monimutkaisuus ja maapallon täydellinen etäisyys auringosta.

 17. Pekuzi Guzzi

  Pekuzi Guzzi

  3 kuukautta sitten

  Job:19:25 Mutta minä tiedän lunastajani elävän, ja viimeisenä hän on seisova multien päällä.

 18. Hello

  Hello

  3 kuukautta sitten

  itse jos pitäisi elää "uskonnollista" elämää ilman ihmeitä niin olisi täyttä roskaa, sen sijaan että saan elää elävää suhdetta yliluonnolliseen Jumalaan joka on osoittanut minulle montakertaa olemassa olonsa niin ettei tiede sitä voi mitenkään todistaa näitä ihmeitä!

 19. MadeBarbecue55

  MadeBarbecue55

  3 kuukautta sitten

  Minä en tykkää tästä videosta!!! Uskon vahvasti jumalaan ja se on järkevää. Ajattele vaikka lapsi, jota pelottaa olla pimeässä huoneessa yksin. Mutta jos opetat lapsellesi että jumala siunaa ja suojelee sinua ja mitkään kummitukset eivät tee sinulle mitään pahaa. Siten lapsesi voi nukkua hyvin. En viiti nyt kirjoittaa enempää esimerkkejä, mutta jumala on olemassa.

  • Taikkis95

   Taikkis95

   Uukausi sitten

   @Linda Atkins Ja mikä jumala? Jumalia on "olemassa" kautta historian tuhansia. Ovatko siis esihistorialliset ihmiset antaneet jopa elämänsä aivan väärille jumalille?

  • Linda Atkins

   Linda Atkins

   2 kuukautta sitten

   Tässä ei ole mitään järkevää.. Jumala on fiktiivinen hahmo joka on keksitty kuin myös peikot, keijut tai joulupukki..

 20. ismo hannula

  ismo hannula

  3 kuukautta sitten

  Luulin että ville ei enään osaa yllättää. mutta joko taas .. huh aivan mahtava video! kiitän

 21. Pekka Saarelainen

  Pekka Saarelainen

  3 kuukautta sitten

  Pitää kattoo tää jossain vaiheessa. Mä oon perheen hihhuli. Isosena olin lähes kakskyt kertaa ja muistan ylös kaikki rakkaat. En kuitenkaan ees aina jouluna käy kirkossa. Jos (mun uskon mukaan on) Jumala on ni ei Sitä kiinnosta kävikö Pekka kirkossa. 😆 Lisään sen et oon Espoonlahden seurakunnan jäsen pl. kun olin Porissa.

 22. Yoel-Asher84

  Yoel-Asher84

  3 kuukautta sitten

  Jeesus on YHWH, VT:n profetiat Messiaasta tulevat lihaksi Jeesuksessa. Jeesus itse sanoo olevansa tie, totuus ja elämä, elämän leipä, ylösnousemus. Ylösnousemukselle on todisteet. Pyhä Henki todistaa Jeesuksesta. Uskon intuitiivisesti että Jeesus on Herra.

  • Truth Stings

   Truth Stings

   3 kuukautta sitten

   @Yoel-Asher84 Jos katsot Matteus 21: 1-9 niin huomaat, että Sakarja 9: 9 ennustus täyttyi hienosti. Ja oli ihmisiä, jotka jo silloin tunnistivat Messiaan.

  • Truth Stings

   Truth Stings

   3 kuukautta sitten

   @Yoel-Asher84 Kyllä! Tätä minäkin olen ajatellut. Iisakin uhraaminen tuolla paikalla siis esikuvasi Messiaan uhraamista, kun Pilatus luovutti Jeesuksen teloitettavaksi.

  • Yoel-Asher84

   Yoel-Asher84

   3 kuukautta sitten

   @Truth Stings Niin, ei minulla ole mitään tyhjentävää vastausta. Ilmeisesti vuori jonne miehet menivät oli Morian vuori. Samalle vuorelle myöhemmin Salomo rakennutti temppelin ja tässä temppelissä toteutettiin Mooseksen lain mukaisia uhreja. Iisak, ilmestysmaja ja temppeli ovat tietysti esikuvia Kristuksesta, joka yhtä aikaa temppeli, uhri ja pappi.

  • Truth Stings

   Truth Stings

   3 kuukautta sitten

   Tiedätkö, miksi Abramin ja Isakin tuli matkustaa päiväkausia pitkä matka Beershebasta Herran osoittamaan paikkaan uhraamaan poikansa? Miksei johonkin vähän lähempänä olevaan paikkaan?

 23. _Johnny_fi

  _Johnny_fi

  3 kuukautta sitten

  Jokainen uskoo mihin haluaa sen ei pitäs kenenkään elämään vaikuttaa jos joku uskoo tai ei usko johonkin. Jos joku haluaa käyttää elämästään aikaan uskontoon niin hän on siihen täysin oikeutettu samoin ihminen joka taas on päinvastoin niin hänelläkin on siihen täysi oikeus. Minä en ainakaan elämääni tuhlaa siihen ,että puuttuisin muiden uskomisiin/uskomatta jättämisiin.

  • Johnny_FI

   Johnny_FI

   Uukausi sitten

   @Taikkis95 onhan se joo, mutta kyllä jokaisen pitäisi saada uskoa jos haluaa ja sama sit taas, että olla uskomatta.

  • Taikkis95

   Taikkis95

   Uukausi sitten

   Valitettavasti uskonto vaikuttaa huomattavasti monen elämään vaikkei itse olisikaan uskovainen. Esimerkiksi jos Lestadiolaisen perheen lapsi eroaa yhteisöstä voi hän menettää yhteyden vanhempiinsa, isovanhempiinsa jotka eivät hyväksy sitä. Tämä on erittäin surullista..

  • sttonep

   sttonep

   2 kuukautta sitten

   Mutta se vaikuttaa

 24. Pastorific

  Pastorific

  3 kuukautta sitten

  Kiitos Ville, oli hyvä juttutuokio!

  • Ville Mäkipelto

   Ville Mäkipelto

   3 kuukautta sitten

   Kiitos! Oli kyllä tosi nautinnollista 🙏

 25. VK

  VK

  3 kuukautta sitten

  Tosta pahuudesta.. tässä maailmassa ja nykyisin suomen kirkossakin viljellään sellasta käsitystä että ihminen on pohjimmiltaan hyvä. Tämähän ei pidä paikkaansa. Jokaisessa ihmisessä asuu mieletön pahuus sisällä jota uskottomilla ihmisillä moraali ja jumalan luomistyössä asetettu hyvän ja pahan tieto pitää aisoissa. Ja elävätuntoiset kristityt tuntevat sen pahuuden itsessään ja tuntevat olevansa suurimpia syntisiä ja Jeesuksen pahimpia ristiinnaulitsijoita. Ja kun oikean pyhän hengen on saanut sydämelleen, saa aika ajoin Jumalan suuresta armosta tuntea Jeesuksen sovitustyön voimaa sydämellä että minutkin syntisen jumalan poika on rakkaudessaan pelastanut. Ja tämän uskon kautta elävä pyhä henki johdattaa elämässä. Palataan tuohon pahuuteen. Siis maailmaahan johtaa tällä hetkellä saatana. Huoruus, ahneus, kateus, itsekkyys ja kaikki muut perisynnit lisääntyy voimalla ja ihmisten pahoinvointi vaan kasvaa. Tämän elämän tarkoitus on jumalan asettama etsikkoaika ihmisille että he saisivat elävän uskon sydämilleen ennen kuolemaa. Loppuun erään virren sanat: Ei ole täällä kotimme, jossa nyt asumme. Vaan vierahat ja kulkijat, me täällä olemme. Eli maailma on paha, taivas on oikea kotimaamme.

 26. Janne Honkasalo

  Janne Honkasalo

  3 kuukautta sitten

  Suurin osa tutkijoista tuskin on sitä mieltä, että Raamatun Jeesus olisi historiallinen henkilö kuten Mäkipelto tässä esittää. Tämä heitto on yleinen, mutta perustunee siihen, että ylipäätään tutkija, joka kiinnostuu Jeesuksen historiallisuudesta on todennäköisesti tutkimuksissaan oletustensa harhaanjohtama. Ilman uskoa tuskin käyttäisi aikaansa moiseen. Sen verran on kuitenkin saatu selville, ettei ko.henkilön nimi ainakaan ollut Jeesus, hän ei syntynyt silloin eikä siellä missä kirkko ja Raamattu väittävät ja hänen elämänvaiheensa ovat suurelta osin kopioitu aiemmista kertomuksista, jotka ovat kertoneet joistain aivan muista henkilöistä. Joten missä se Raamatun Jeesuksen historiallisuus ilmeneee? Lisäksi aikalaiskirjoituksissa ei Raamatun Jeesusta mainita, vaikka tällaisiinkin väitteisiin usein törmää. Jumalan olemattomuus on loogisesti pääteltävissä, uskoakseen on jätettävä ajatteluketju kesken.

  • Benjamin Landen

   Benjamin Landen

   2 kuukautta sitten

   Jumala on olemassa se näkyy lukemattomissa luomakunnan asioissa .

  • Benjamin Landen

   Benjamin Landen

   2 kuukautta sitten

   Eikä aikalaiskirjotukset tietenkään tiiä kaikkea

  • Benjamin Landen

   Benjamin Landen

   2 kuukautta sitten

   Jeesuksen oikea nimi oli Joshua, joka tarkoittaa pelastajaa. Nimi Jeesus tulee kreikan kielen sanasta.

 27. Truth Stings

  Truth Stings

  3 kuukautta sitten

  22:47​ "Miksi hyvä ja kaikkivaltias Jumala sallii pahan?" Asiantuntijalla ei ole vastausta kysymykseen, johon vastaus on jokaisen ihmisen ymmärrettävissä. Tarvitaan Raamatun tuntemus ja halu ymmärtää selvä asia. Mutta ei - Asiantuntijalta löytyy vain pelkkää hapuilua ja änkytystä! Pimeydessä vaeltaa Saatanan maailma sokeine oppaineen.

  • Väinämöinen

   Väinämöinen

   2 kuukautta sitten

   @Benjamin Landen tämä on sinun mielipiteesi

  • Benjamin Landen

   Benjamin Landen

   2 kuukautta sitten

   @Väinämöinen Jumala loi alun perin maailman hyväksi ja ihmisen omaksi kuvakseen. Valitettavasti ihminen lankesi syntiin ja maailmasta tuli paha. Mielestäni Jumala halusi antaa ihmiselle luvan valita. Raamatussa myös sanotaan, että lopulta Jumala luo uuden taivaan ja uuden maan missä ei ole pahuutta.

  • Väinämöinen

   Väinämöinen

   2 kuukautta sitten

   @Kimmo Penttinen mielestäni jos olisi ((kaikki valtias Jumala)) eli kaikki on hänen käsissä, niin hän varmaan olisi alunperin maailman luonut hyväksi jos tämä Jumala itse on hyvä. Mutta mielipide kysymyksiä.

  • Kimmo Penttinen

   Kimmo Penttinen

   2 kuukautta sitten

   @Väinämöinen minusta kristinusko tarvitsee helvettiä ja pahuutta. Koska ilman niitä ei olisi mitään tarvetta, tulla uskoon. Kun ei olisi mitään rangaistusta kuoleman jälkeen.

  • Truth Stings

   Truth Stings

   3 kuukautta sitten

   @Väinämöinen Onnea!

 28. Truth Stings

  Truth Stings

  3 kuukautta sitten

  26:37 Jobin lapset kuolivat ja kaikki meni, mutta vaimo EI kuollut tuossa pikakoettelemuksessa! Varmasti vaimo kuoli jossain vaiheessa, kuten jokainen, muttei tuossa tilanteessa!

 29. Truth Stings

  Truth Stings

  3 kuukautta sitten

  3:14 Ville katsoo haastateltavan suuntaan puhuessaan katsojalle.

 30. boredomline86

  boredomline86

  3 kuukautta sitten

  Hyvä, kiinnostava ja tärkeä aihe. Melko liberaalit uskonnäkemykset pastori Jussilla, joka on minusta vain hyvä juttu, mutta toivon ettei tästä koidu hänelle hankaluuksia, sillä uskonpiirit voivat olla kovin konservatiivisia.

  • boredomline86

   boredomline86

   3 kuukautta sitten

   @Pastorific Arvostan, että pastori itse vastasi. Juu, no fear. :)

  • Pastorific

   Pastorific

   3 kuukautta sitten

   "Uskonpiireihin" mahtuu kyllä monenlaista, have no fear. :)

 31. Teija Bergström

  Teija Bergström

  3 kuukautta sitten

  Ihmeteot, hmmm... kyllä. Niilo Ylivainio, Benny Hinn, Sami Minkkinen, Noora Karma ym ym :)) Mutta joo, käsittääkseni jotkut sairaukset on parantunut huonosta ennusteesta huolimatta, silloin puhutaan jumalan ihmeteosta. Mutta, kuka voi todistaa, kuka tai mikä oli parantaja? Sen sijaan on todistettu, että esim. joissain uskonyhteisöissä rukouksen "voima", syrjäyttää lääketieteen ja moni on menehtynyt.. Uskonlahkot, niitä en voi ymmärtää ollenkaan. Ja tämän perusteluun menisi vähintään koko päivä, siksi en edes aloita.. Kiitos Ville tästä:)

 32. Halle Walle

  Halle Walle

  3 kuukautta sitten

  Tästä otsikosta tuli tämmöinen tarina mieleen. Mietitään tilanne kuoleman jälkeen. Jos kuoleman jälkeen ei ole mitään, kellekkään ei tapahdu mitään. Silloin uskomisella tai uskon järkevyydellä ei ole mitään merkitystä, joten siirrytään suoraan siihen asiaan millä sitten on merkitystä. Eli jos kuoleman jälkeen on jotain, sinut tuomitaan sen mukaisesti mitä se sitten ikinä onkaan. Jotta saataisiin merkitys tuolle edelliselle lauseelle niin otetaan tämä Jumalaan uskominen esimerkiksi. Eli kristillisessä mielessä uskomaton joutuu pahaan paikkaan ja uskovainen pääsee hyvään paikkaan. Eli uskominen mihin tahansa on järkevää, koska silloin on ainakin mahdollisuus olla oikeassa mutta jos ei usko mihinkään ei ole edes mahdollisuutta >.^ Sanottakoon kuitenkin, että uskomista ei voi perustaa tälläiselle asialle ja että uskomisen tulee olla aitoa =D

  • Halle Walle

   Halle Walle

   2 kuukautta sitten

   @sttonep Hyvä kysymys. Hieman tuumailtuani tulen edelleen siihen tulokseen että uskominen on järkevää. Koska silloin on mahdollisuus päästä hyvään paikkaan vaikka vaihtoehtoisesti voisikin joutua huonompaan paikkaa. Uskomatta joutuu joko pahaan paikkaan tai vielä pahempaan.

  • Halle Walle

   Halle Walle

   2 kuukautta sitten

   @sttonep En mistään tietystä Jumalasta. Kieltämättä kiperä kysymys. Pistää kyllä ihan uusiksi ajatuksen koko asiasta.

  • sttonep

   sttonep

   2 kuukautta sitten

   Mistä jumalasta puhut tässä tapauksessa? Erehtyessäsi taitaa muut jumalat olla aika äkäsiä kun uskoitkin väärään jumalaan ja laittavat sinut vielä pahempaan paikka kuin ne jotka eivät uskoneet. Ehkä ei kannatakkaan uskoa

  • Halle Walle

   Halle Walle

   3 kuukautta sitten

   @lil. vege Erittäin hyvä kysymys. Eihän ihminen ole paha vaikka ei uskoisi.

  • lil. vege

   lil. vege

   3 kuukautta sitten

   miksei jumala ota ihmisiä taivaaseen vaikkei uskoisikaan siihen?

 33. Sami Mönkkönen

  Sami Mönkkönen

  3 kuukautta sitten

  Ihmisille voi tulla helposti monenlaisia mietteitä minkälainen Jumala heidän mielestään on, mutta perustuuko se aina Raamattuun. Tänä päivänä on hyvin monenlaista opetusta ja eksytystä maailmassa. Ihmisille voi tulla väärin käsityksiä ja he voivat eksyä, jos eivät tunne Raamattua. On hyvä tuntea Raamattua ja Raamatun mukaisesti oppia tuntemaan Jumalaa.

 34. Hötöwöts

  Hötöwöts

  3 kuukautta sitten

  Morjes kaikki tässä Pastori Ville-Petterific Mikkonen

  • Hötöwöts

   Hötöwöts

   3 kuukautta sitten

   @Pastorific Hienoa! :D

  • Pastorific

   Pastorific

   3 kuukautta sitten

   Paikalla!

 35. Jakkeman1990

  Jakkeman1990

  3 kuukautta sitten

  Minä uskon Jumalaan. Jumala on meidät jokaisen kaltaisekseen luonut. Ilman Jumalaa ei olisi minua eikä sinuakaan. Olen kokenut asioita, joita Jumala on minulle kertonut jonkin asian tai henkilön kautta. Olen kysynyt tai tahtonut Jumalalta jotain, mutta en ole saanut vastausta suoraan, vaan jonkin välittäjän kautta. Välittäjä voi olla joku henkilö, eläin tai asia. Kun uskon Jumalaan, niin tunnen, että olen turvassa ja että minulla on asiat hyvin. Jumala ei suoraan auta minua, vaan joku ihminen Jumalan välittäjänä auttaa minua. Kiitän Jumalaa hyvistä asioista ja toivon parannusta ikäviin asioihin. Hyvät asiat ovat jatkuneet ja huonot asiat ovat parantuneet ajallaan. Mitä kuolemaan tulee, niin kuolema on osa elämää. Jokainen meistä kuolee ennemmin tai myöhemmin. Meillä jokaisella on paikkamme, aikamme, tehtävämme ja tarkoituksemme. Jumala ei luo mitään turhaan. Jumala luo kehon, joka on ikäänkuin väline maanpäällä, jonka avulla voidaan Jumalan antamat tehtävät ja tarkoitukset täyttää. Kun tehtävät ja tarkoitus sekä aika täyttyvät, on aika kuolla. Jumala päättää kuka milloinkin kutsutaan Jumalan luo. Jokainen kutsutaan vuorollaan. Ihmiset kokevat toisen ihmisen kuoleman surullisena asiana, mutta kuolema on myös hyvä asia. Silloin ihmisen sielu vapautuu ruumiista ja pääsee takaisin Jumalan luo. Maallinen ruumis muuttuu takaisin maaksi. Sielu voi saada uuden matkan takaisin maanpäälle tai sitten saada ikuisen levon. Näin minä uskon näiden asioiden olevan.

 36. Perse Eki

  Perse Eki

  3 kuukautta sitten

  Tiedätkö kanavan Katse Kaikkeuteen. Ois hieno nähdä teidän yhteistyö video. :)

 37. Sirsi Siisi

  Sirsi Siisi

  3 kuukautta sitten

  Mielenkiintoista. Mutta alkoi jossain kohtaa ärsyttää. Voi kun kaikki sais uskoa ja olla mitä haluaa. Kunhan ei sillä ketään satuta.

 38. Markus Laaksonen

  Markus Laaksonen

  3 kuukautta sitten

  Niin, en pidä itseäni ateistina, mutta en ole mikään himo uskovainen. Vähän on "ristiriitaisia" asioita, mun kohdalla ainakin on se että "juoksuhauta tekee uskovaisen" jos on erittäin vaikeeta joka suunasta ja ei tiedä selviikö vai miten käy, saatan turvautua rukoukseen. Asioiden ollessa hyvin, tai edes siedettävällä tasolla, ei tule kiitettyä tai muutenkaan rukoiltua. Lapsena on kerran tullut enkeli lohduttamaan kun itkin pahaa oloa, oletan ainakin näin...tunsin rauhan ja sisäisen lämmön, ei siis sillai että ois nähnyt tai konkreettisesti kuulut, mutta kuulin sen niinku sisäisesti ja oli naisen ääni. Tiesin ainakin silloin et oli enkeli. Ainut kokemus tälläisestä. Ehkä tässä tuli samalla ns. "julkinen rukous" 🙂.

 39. Tiina Rauhala

  Tiina Rauhala

  3 kuukautta sitten

  Kiva, kun aloit tehdä näitä podeja ☺️ Toivottavasti jatkuu piiitkään 🙏 Tästä tykkäsin erityisesti Kiitos teille molemmille ❤️

 40. Daniel Malinen

  Daniel Malinen

  3 kuukautta sitten

  Tällaiset ignostiset kysymykset, mutta mikä on jumala, voidaanko jumala määritellä ja pystyykö ihminen määrittelemään jumalan?

  • Truth Stings

   Truth Stings

   Uukausi sitten

   @Taikkis95 Aivan. Ja tässä sitä ollaan, kun PAPPI YRITTÄÄ opettaa ihmisiä Raamatunvastaiseen uskoon. Tämä Jussin toiminta pappina ei ole mitenkään poikkeuksellista kristitylle paimenelle. Kristikunta on osa Paholaisen harhautusohjelmaa, jolla tavoitteena on opettaa mahdollisimman moni pois ihmisen Luojasta. Se on nähty niin monesti. Ja wikipediaan nyt voi kirjoittaa mitä tahansa, mikä kulloinkin palvelee yleistä mielipidettä. Tämänkin olen todennut selvästi.

  • Taikkis95

   Taikkis95

   Uukausi sitten

   @Truth Stings Raamattua ei ollut olemassakaan esihistorian aikaan jolloin ihmiset uskoi aivan toisenlaisiin jumaliin kuten: fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_antiikin_Kreikan_jumalista

  • Truth Stings

   Truth Stings

   3 kuukautta sitten

   @Pastorific Eikö Raamattu kerro kaiken tarpeellisen liittyen Jumalaan?

  • Pastorific

   Pastorific

   3 kuukautta sitten

   Jumalahan voidaan aina määritellä, mutta onko jokin määritelmä oikea ja totta, on vaikeampi kysymys.

 41. Menninkäinen

  Menninkäinen

  3 kuukautta sitten

  Nämä podit on niin kivoja kuunnella ja aiheet mielenkiintosia! Toivottavasti jatkat tätä pitkään 👍

 42. Markus Laaksonen

  Markus Laaksonen

  3 kuukautta sitten

  Oliks nää Spotifys? En omista tietokonetta, niin näin pitkiä ei viitti kuunnella tabletilla/kännyl näyttö auki.. Edit näyttää omevan🙂

 43. Renessanssimies

  Renessanssimies

  3 kuukautta sitten

  Tiedejutun kohdalla kiinnostaa tuo "tiede ei määritelmällisesti". Se, mitä itse olen tieteenfilosofiasta oppinut on, että (1) tieteellä ei ole mitään yhtä määritelmää joten aika outoa kieltää se ja (2) se että tiede ei koskaan voi tutkia jotain on jotain jonka ohittamiseen ei kannata lähteä olettamaan että kaikkeen tullaan löytämään vastaus. Vaan lähtee siitä, että tuo kieltävä rajaus itse on oletus ha väite joten siitä ei tarvitse välittää. (3) mitä tiede ei voi selittää koskaan -asetelmat epäonnistuneet monesti, vähän kuten masilmanlopun ennustelutkin. Tästä voidaan saada sellaista epätäydellistä tietoa a posteriori joka itse asiassa on tietoa. Se muuttuu ei-tiedoksi hyppäämällä puhtaaseen rationalusmiin vaatimaan puhdasta metafysiikatyomuutta. Ja tällä tiellä tulee rivakkaasti kreationismi vastaan sanomaan että just tämäb takia evoluutio on satu.

 44. PolarisSnow

  PolarisSnow

  3 kuukautta sitten

  Hyvä video

 45. Renessanssimies

  Renessanssimies

  3 kuukautta sitten

  On muuten jännä, että pahan ongelma on jotenkin toistuva kritiikki. Itse en pidä sitä evidentislistisena argumenttina teismiin vaan spesifiin kaikkihyvään Jumalaan. Aika triviaali. Mutta moni on erimielistä. Toiseen suuntaan taas se argumentti johon itse törmään on Pascalin vaaka. Joka ei argumentoi miten Jumala todennäköisesti on vaan miten silmät tökätään palkintoon. Suhteellisen triviaalia sekin. On hyvä miettiä miksi juuri nämä kaksi argumenttia on niin toistettuja. Minun on tässä vaikeaa nähdä ihmisiä järkiolentoina ja selitys haetaan tunnepuolelta.

  • Renessanssimies

   Renessanssimies

   3 kuukautta sitten

   Vaikka saisin tiilen päähäni tai tulisin uskoon Pettämättömän logiikan "Miten tulin uskoon" -videon tapaan kaupan eläintarvike-bondageosastolla, niin siltikin olisin sen sortin tyyppi, että luultavasti toivoisin että jos lapseni masentuisi että tämä ennemmin viiltelisi itseään kuin "hurahtaisi kristinuskoon". Kevyenpi positionti ei nähtävästi signaoinut riittävästi joten asemoidutaan sitten alleviivatummin. Kuka sä muuten olet ja mikä sinua vaivaa kun sinulla on minusta jokin käsitys?

  • Renessanssimies

   Renessanssimies

   3 kuukautta sitten

   @PolarisSnow 1: En ymmärrä miksi kysymykselläsi on väliä. Miksi epävaatimattoman persoonani vakaumus on merkityksellinen argumentin vuoksi. 2: Miten tuon edes saa antamastani kommentista jossa puolenotto on selvästi otettu. "Teille" heitetään pahan ongelmaa ja "meille" Pascalin vaakaa. Molemmat ovat huonoja. Näkisin että aika dogmaattinen pitää olla jos ajattelee, että "tuo tyyppi on kristitty" jos antaa millinkään myöten (koska kaikki on puolenottoa joka ikisessä asiassa ja vain puhdasoppisuus hyväksytään). En ole koskaan ole ollut dogmaattinen vaan olen aina vaatinut kaikessa joko kunnon argumentteja tai sitten homma on mudanheittoa jossa pärjään myös. Pahan ongelma vaan ei kumoa kuin yhdenlaisen, kaikkivaltiaan ja kaikkihyvän Jumalan. Ei kaikkia ja kaikenlaisia Jumalia vaan pelkän partikulaarin alajoukon mahdollisista teismeistä. Peräti sellaisen,j joka minusta on kristinuskon Jumalaan huonosti osuva triviaali Jumala peräti, ottaen huomioon minkälainen Raamattu nyt noin kirjana on. Mietin että "jos pahan ongelma kuvaa jotain hyvää, rakastavaa kaikkivaltiasta niin näyttääkö Jeesus viikunakänkkäränkkänsä kanssa tältä" (k/E) Minun on helpompaa kuvitella että kohtaamani kristityt kauppasaksavainolaiset ovat hyviä ihmisiä kuin että Kristinuskon kuvaama Jumala on rakkaus.

  • PolarisSnow

   PolarisSnow

   3 kuukautta sitten

   Hetkinen oletko kristitty

 46. Renessanssimies

  Renessanssimies

  3 kuukautta sitten

  Minusta pastorificilla on asiallinen kanava. Tahdon kuitenkin huomauttaa, että kaikenlaisia kanavia voi tehdä. Minä voin tehdä mitä vain, koska minulla on omiin tarpeisiini liikaakin seuraajia. Tube voi olla jotain jota tehdään pienimuotoisesti. Monelle katsojamäärä on niin relevantti mittari, että sen ulkopuolelle ei osata nähdä. Minusta ei ole myöskään raskasta joka päivä päättää. Simmonsin Endymonin hengessä. Väkevää.

 47. Lila Simo

  Lila Simo

  3 kuukautta sitten

  Selventäkää mulle nyt. Jos on henkilö A joka on aina ystävällinen kaikille ihmisille, auttaa heikompia yms mutta ei kuulu kirkkoon. Sitten on henkilö B joka tappaa ihmisiä ja tuottaa kärsimystä mutta aina näiden tekojen jälkeen hyvin ahkerasti rukoilee, pyytää anteenksiantoa yms. Onko kristinuskon kanta siis se että henkilö B menee taivaaseen? Jos on niin kristinusko saa mennä sinne missä ei päivä paista

  • mixlllllll

   mixlllllll

   Uukausi sitten

   @sami hamppari Sun ajatusmaailma.

  • sami hamppari

   sami hamppari

   3 kuukautta sitten

   @mixlllllll Mikä on?

  • mixlllllll

   mixlllllll

   3 kuukautta sitten

   @sami hamppari sairasta

  • sami hamppari

   sami hamppari

   3 kuukautta sitten

   @mixlllllll Josksus sodat on oikeutettuja ja tappamisessa sinäänsä ei ole mitään väärää. Raamattu antaa kuolemantuomion monesta synnistä niinkuin esimerkiksi noituudesta.

  • mixlllllll

   mixlllllll

   3 kuukautta sitten

   @sami hamppari Onhan kristityt tappaneet myös toisia uskonsotien aikaan :D

 48. macaronisalad

  macaronisalad

  3 kuukautta sitten

  ei anakaan ole järkevää kirjottaa kommentteihin että on järkevää uskoa.

 49. mrluke 08

  mrluke 08

  3 kuukautta sitten

  Ite en usko jumalaan

  • mrluke 08

   mrluke 08

   3 kuukautta sitten

   @PolarisSnow ok

  • PolarisSnow

   PolarisSnow

   3 kuukautta sitten

   Ok

 50. mrluke 08

  mrluke 08

  3 kuukautta sitten

  Voisitko tehdä bloopista videoo?

 51. Musta Alanko

  Musta Alanko

  3 kuukautta sitten

  Mä oon aina uskonut Jumalaan, vaikka tieteen saavutukset ja selvitykset maailman syntymisestä ja ihmisen kehittymisestä ovatkin ehkä nyt todistaneet että Raamattu onkin ehkä vain pelkkä satukirja ja siinä olevat jutut maailmankaikkeuden ja ihmisen syntymisestä ovatkin silkkaa taikauskoisten hölynpölyä ja silkkaa valhetta eivätkä totta juuri ollenkaan ja että tiede on osoittanut sen miten maailmankaikkeus, maailma ja ihminen ovat oikeasti syntyneet. Näiden asioiden merkittävimpiä uranuurtajiahan olivat esimerkiksi Galileo Galilei, (joka todisti Maan kiertävän Aurinkoa eikä Raamatun mukaisesti siten että Aurinko kiertäisi Maata) Georges Leclerc de Buffon (joka todisti Maapallolla olevan ikää paljon, paljon enemmän kuin 6 000 vuotta) ja Charles Darwin (joka todisti että ihminen on polveutunut apinasta, eikä Aadamista ja Eevanista Raamatun mukaisesti) Mutta mä olenkin esittänyt oman pääni sisällä aivan toisenlaisen teorian jonka tulen, mahdollisella FItop-urallani mahdollisesti julkistamaan: Mitäpä jos Jumala sittenkin loi maailman ja vieläpä siten millä lailla tiede on todistanut sen syntyneen. Että mitäpä jos Jumala tosiaankin loi alkuräjähdyksen ja juuri miljardeja vuosia sitten, ja laittoi ihmisen polveutumaan apinasta ja kertoi sitten ensimmäisille täysin kehittyneille ihmisille miten hän loi maailman (jotka sitten laativat raamatun) mutta nämä ihmiset eivät vain uskoneet Jumalan kertomuksia siitä että hän loi maailman miljardeja vuosia sitten ja ennen ihmisiä maailmaa asuttivat jätti-suuret liskot (jotka tuhansia vuosia myöhemmin nimettiin "Dinosauruksiksi") ja että ihminenkö muka on polveutunut apinasta. Mitäpä jos ensimmäiset ihmiset, jotka vain eivät tajunneet että miten mahtava ja kaikkivoipainen Jumala voi olla, eivät uskoneet Herramme tarinoita maailman ja ihmisen syntymisestä ja uskoivat Jumalan vain liioittelevan kertomuksissaan ja pitivät täten todennäköisempänä että maailmalla onkin ikää miljardien vuosien sijaan tuhansia vuosia ja että apinan sijaan olikin olemassa Jumalan luoma ensimmäinen mies ja nainen josta kaikki muut ovat tulleet ja polveutuneet. Että Raamattu ei ole jumalan vaan ihmisten laatima eepos ja se onkin täynnä vain ihmisten kuvitelmia maailman syntymisestä ja juuri siksi koska alkukantaiset ihmiset eivät uskoneet jumalan sanoja maailman synnystä ja jotka nyt tiede on osoittanut oikeaksi? Tästä asiasta mä tulen, mahdollisella FItop-urallani kertomaan videossa: "Mitä jos tiede ja uskonto eivät olekaan kaksi eri asiaa?" Mitä mieltä sä Ville oot tästä mun teoriastani? Seuraavaksi videot: Selviäisikö Ihmiskunta seuraavasta Jääkaudesta ja 10 peruttua Disney-elokuvaa!

  • Musta Alanko

   Musta Alanko

   Uukausi sitten

   @Taikkis95 Mutta tämä videohan kertoo Jumalasta joka on itse raamatussa

  • Taikkis95

   Taikkis95

   Uukausi sitten

   Mutta mikä jumala? Niitähän on ollut ihmiskunnassa olemassa kymmeniä tuhansia jopa ennen ajanlaskun alkua. Jopa kivikaudella oli omat jumalat.

  • Renessanssimies

   Renessanssimies

   3 kuukautta sitten

   Se varmaan tykkää kreationismi-intelligent design -lämmittelyt parhaaksi jutuksi ikinä. Varsinkin jos väitteet julkaistaan uljaassa tubemuodossa nimettynä omiksi teorioiksi tai omaksi ajatukseksi.

 52. only me

  only me

  3 kuukautta sitten

  Jumalaa ei ole, se vaa luulee olevas.

  • PolarisSnow

   PolarisSnow

   3 kuukautta sitten

   Kysyn vaa mielipidettä

  • PolarisSnow

   PolarisSnow

   3 kuukautta sitten

   Miks ei

 53. mschanti

  mschanti

  3 kuukautta sitten

  Hyvää settiä, kiitos tästä!

 54. Kar Ol

  Kar Ol

  3 kuukautta sitten

  Olipa mielenkiintoinen, kiitos Ville

 55. Joona. Ala-Varvi

  Joona. Ala-Varvi

  3 kuukautta sitten

  Itse en jumalaan usko vaikka olenkin kastettu evankelis-luterilaiseen seurakuntaan ja olen rippikoulun käynyt. Mielestäni usko on jokaisen ihan oma asia ja valinta. Tästä huolimatta hyvin mielenkiintoista keskustelua.

  • Väinämöinen

   Väinämöinen

   3 kuukautta sitten

   @Joona. Ala-Varvi no enhän minä sinua vastaan hyökännyt, chillaa hei. Kysyin vain mielenkiinnosta, että miksi kastat jos et usko ja vastauksen nyt sitten sainkin. Ei muuta.

  • Joona. Ala-Varvi

   Joona. Ala-Varvi

   3 kuukautta sitten

   @Väinämöinen enköhän jo alotuksessa sanonut että tämä on jokaisen oma asia. Ja varmaan siksi minkä takia muutkin yleensä kastaa lapsia, eli ei halua ottaa riskiä jumalan suhteen. Lapsi saa sitten itse päättää eroaako kirkosta vanhempana vai ei.

  • Väinämöinen

   Väinämöinen

   3 kuukautta sitten

   @Joona. Ala-Varvi miksi aijot lapsesi kastaa, vaikka et usko?

  • Joona. Ala-Varvi

   Joona. Ala-Varvi

   3 kuukautta sitten

   @Taikkis95 no ei se ole minua pakottanut uskomaan. Kuten sanoin niin olen käynyt rippikoulunkin mutta en silti jumalaan usko. Ja kyllä, aion lapseni kastaa jos sellaisia joskus siunaantuu, mutta se on jokaisen oma asia kuten sekin että mihin uskoo vai uskooko mihinkään

  • Taikkis95

   Taikkis95

   3 kuukautta sitten

   Minusta tuo kastaminen on väärin. Eihän näin pieni lapsi tiedä uskonnoista hönkäsen pölyä joten miksi hänet pitää pakolla langettaa siihen..

 56. Tony S

  Tony S

  3 kuukautta sitten

  Jompikumpi herroista voisi tehdä esittely videoita maailman eri uskonnoista ja niiden historiasta?

  • Markus Laaksonen

   Markus Laaksonen

   3 kuukautta sitten

   @Tony S on se shamanisti on noita ja oma uskonto sekin

  • Tony S

   Tony S

   3 kuukautta sitten

   Itse tuumailin, että uskonto ja video kerrallaan. - > Oma videosarja siis. Suurimmat uskonnot ehdottomasti, niiden historia, ideologia, tärkeimmät henkilöt jne. Pienemmistä uskonnoista Šamanismi, jos sitä uskonnoksi edes luokitellaan? 🤔

  • Väinämöinen

   Väinämöinen

   3 kuukautta sitten

   @Markus Laaksonen nykyajan pää-uskonnoista, eli suurimmista uskonnoista voisi tehdä. Lisäksi varmaan pakanoistakin voisi selittää, vaikka laaja käsite sekin, kun paljon eri muotoja, mutta pääpiirteittäin. Eihän pitkä video haittaa, kunhan on mielenkiintoista sisältöä. Ja tästäkin voi tehdä myös monta eri osaa, samalla tavalla mitä Ville nyt on aikaisemminkin tehnyt

  • Markus Laaksonen

   Markus Laaksonen

   3 kuukautta sitten

   Tulee pitkä video. Uskontoja on paljon ja vanhimmat ovat kuolleet ja kuopattu, ainakin osittain. Teoriassa kansan uskomuksista poppamiehiin joita on ympäri maailmaa

  • Ville Mäkipelto

   Ville Mäkipelto

   3 kuukautta sitten

   Erittäin hyvä idea! Voisin tehdä tästä videon kanavalle 👌

 57. Pauliinatuulia

  Pauliinatuulia

  3 kuukautta sitten

  Itse ajattelen niin, että maailma ei oo Jumalan suojeluksessa, jumala pettyi ihmiseen ja hylkäsi maailman kun ihminen teki syntiä (raamatun tarinassa otti siis omenan kielletystä puusta).. jumala rakasti kumminkin ihmistä, omaa tuotostaan, omaa kuvaansa, niin paljon, että lähetti ainoan poikansa pelastamaan ne, jotka haluavat häntä seurata ja tulla pelastetuksi.. Ja koska jumala hylkäsi maailman ja lähetti pelastajan niille, tästä maailmasta, jotka häntä haluaa seurata, on maailmassa pahaa.. ihmisen omatahto, paholaisen metkut ja sitten siunaukset, jotka tulee Jeesuksen kautta Jumalalta niille, jotka häneen uskoo. 🤔

  • Väinämöinen

   Väinämöinen

   3 kuukautta sitten

   Muhun ei silti käy tää logiikka, että ne ketkä seuraa tätä isoherra jannea nii pääsee jonnekki bilettämää? Entäs sit esim minä, joka en ole pahaa tehnyt kenellekään koskaan, enkä tule ikinä tekemäänkään, mutta en usko Jumalaan koska mulla ei ole ikinä ollut siitä mitään realististä näyttöä. Ikinä ei ole mitään Jumalaa mulle puhunut tai näyttäytynyt, saatika surullisimpana aikoina ei autettu. Mutta silti mukamas teidän mukaan joutuisin kärsimään jonkun saatanan kanssa, koska en usko henkilöön, joka ei ole todistanut olevansa täällä? 😁 Eise nyt ihan niin mene. Toki uskokaa vain jos haluatte mutta ei mene..

  • PolarisSnow

   PolarisSnow

   3 kuukautta sitten

   Kuten Raamatussa lukee niin periaatteessa ne pahat asiat "pitää" tapahtua, koska se on merkki viimeisistä ajoistamme

 58. Sidert 29

  Sidert 29

  3 kuukautta sitten

  Jos iso J olisi olemassa niin kuolemaa ei pitäisi olla olemassakaan

  • achterlicht

   achterlicht

   Uukausi sitten

   @Taikkis95 niin siinä käy kun ihmiset ottavat Jumalan roolin :/

  • Taikkis95

   Taikkis95

   Uukausi sitten

   @PolarisSnow Monet on uskontojen aiheuttamia.

  • Taikkis95

   Taikkis95

   Uukausi sitten

   @achterlicht Maailman pahuus kumpuaa uskonnoista. Sen varjolla on tehty niin paljon pahaa kuin ihminen vaan pystyy.

  • achterlicht

   achterlicht

   Uukausi sitten

   @Taikkis95 uskon päämäärä on Rakkaus ja uusi elämä. Tuntuu ihmeelliseltä, että ihmiset on valmiita tappamaan toisia, eivät anna anteeksi, kokevat oikeudeksi valloittaa toisen omaisuutta ja sitten lähtevät pyytämään apua Jumalalta, jotkut jopa tuomiota toisia ihmisiä vastaan.. Mutta miksi me tästä päätellään että Jumalaa ei ole jos Hän vain ajattelee, että mietitäänpä asiaa uudemman kerran ennen kuin tosiaan avun antaminen on relevanttia..

  • PolarisSnow

   PolarisSnow

   3 kuukautta sitten

   Miks

 59. Covidopithecus

  Covidopithecus

  3 kuukautta sitten

  Ehkä se oli järkevää, kun tiede ei ollutkaan vielä kehittynyt, mut nythän se tuottaa vain tuhoa.

  • Covidopithecus

   Covidopithecus

   3 kuukautta sitten

   @PolarisSnow , kato tää sitte: fitop.info/build/videot/j7Cknt3Txdiay3k

  • PolarisSnow

   PolarisSnow

   3 kuukautta sitten

   Mikä tieteen tutkimus tai ala vaikuttaa kristinuskon todellisuuteen? Koska en ole nähnyt mitään sellaista. Kuitenkin sodat ei oo mikään syy, en ymmärrä miten uskonnon haitallisuus vaikuttaa mitenkään sen todenmukaisuuteen

  • shh

   shh

   3 kuukautta sitten

   @Covidopithecus Voi minua

  • Covidopithecus

   Covidopithecus

   3 kuukautta sitten

   @shh , tarkoitin kyllä uskomukset. Ristiretket, inkvisitio, ISIS ja muut "Gott mit uns"-sodat.

 60. Petteri Mikkonen

  Petteri Mikkonen

  3 kuukautta sitten

  Vähä häiritsee ku Pastorilla on ammattilaisten tietokone ja Villellä joku tommonen halpis.

  • Tulmari Leeino

   Tulmari Leeino

   2 kuukautta sitten

   @Antti 1994 Miks sa räägid eesti keeles?

  • VK

   VK

   3 kuukautta sitten

   Apple on lelu

  • Truth Stings

   Truth Stings

   3 kuukautta sitten

   Ilmeisesti pinnallisuus on Petterin suurin hyve.

  • Pastorific

   Pastorific

   3 kuukautta sitten

   Kaiken lisäks Kaffa Roasteryn tarralla!

  • Hökäle ukko

   Hökäle ukko

   3 kuukautta sitten

   Plot-twistinä se että tämähän oli ihan hauskanrento heitto, eli turhaa triggreröityä, tämä oli huumoria

 61. Kenraali PossuJonttu

  Kenraali PossuJonttu

  3 kuukautta sitten

  Ihmisillä on ollut aina tarve uskoa johonkin suurempaan voimaan, minun mielestäni jokainen voi uskoa vaikka leivänpaahdinjumalaan jos huvittaa🙏

  • PolarisSnow

   PolarisSnow

   3 kuukautta sitten

   Ero on kuitenkin se että kristinuskon jumala ei ole materialistinen tai mikään ukko pilvien päällä

 62. sttonep

  sttonep

  3 kuukautta sitten

  Taas on jännää aihetta, kiitos näistä

 63. asro

  asro

  3 kuukautta sitten

  Jumalaan uskominen on mielestäni järkevää koska Jumala on olemassa ☪️🕋🕌❤️

  • asro

   asro

   2 kuukautta sitten

   @Linda Atkins Sulla on sun mielipide ja mulla on mun mielipide ja se on ihan fine ”Teillä on uskontonne ja minulla uskontoni” Koraani 109:6

  • Linda Atkins

   Linda Atkins

   2 kuukautta sitten

   @asro ei saaakeli hajosin 🤣🤣 tota joo, pidä vaa satukirjat itselläsi.. mä mielummin palaisin helvetissä

  • asro

   asro

   3 kuukautta sitten

   @askman 111 miksi mä uskoisin kolmeen jumalaan. Mä haluan uskoa totuuteen enkä valheeseen. Tässä selitetään melko hyvin miks en oo kristitty: www.islamopas.com/bok/vuoro.htm Lue tämä, niin käännyt islamiin

  • askman 111

   askman 111

   3 kuukautta sitten

   @asro mikset usko vaa kristittyy jumalaa

  • asro

   asro

   3 kuukautta sitten

   @askman 111 synnyin suomeen, suomalaisille tapakristiyille vanhemmille, joiden molempien molemmat vanhemmat olivat suomalaisia.

 64. Jari

  Jari

  3 kuukautta sitten

  Seuraavaksi meetki sit kysymään suksivalmistajilta, onko hiihtäminen järkevää..

  • Linda Atkins

   Linda Atkins

   2 kuukautta sitten

   🤔 kuuluuko tähän lausen perää sanoo "suksi vittuun"? Vai mitä toi suksi asia tähän liittyi?

  • Vm Kobudo

   Vm Kobudo

   2 kuukautta sitten

   harvinaisen tyhmä kommentti.

 65. Insec†us Finnicus

  Insec†us Finnicus

  3 kuukautta sitten

  ❤️🙏✝️

 66. The Mutsku

  The Mutsku

  3 kuukautta sitten

  Kiitos hyvästä videosta👍🔥

 67. Addez_ 23

  Addez_ 23

  3 kuukautta sitten

  Moro Ville!

 68. Joel T

  Joel T

  3 kuukautta sitten

  Tottakai on järkevää. Huono video. 👎👎👎😠

  • Serega-iwnl-

   Serega-iwnl-

   3 kuukautta sitten

   Lopeta internetin käyttö, vaikuttaa ettei sulla oo ikää tänne.

 69. P_E_T_E_

  P_E_T_E_

  3 kuukautta sitten

  Kiitti taas hyvästä videosta😁

 70. konsta l

  konsta l

  3 kuukautta sitten

  Toka eka

 71. Jansku Toivonen

  Jansku Toivonen

  3 kuukautta sitten

  Kolmas

 72. Tokedopro1

  Tokedopro1

  3 kuukautta sitten

  kiitos tästä

 73. MishaBoii

  MishaBoii

  3 kuukautta sitten

  Eka haha

  • MishaBoii

   MishaBoii

   3 kuukautta sitten

   11 sekunttia sitten

Seuraava